Historien om Manchester United

Historien om Manchester United

Den har været aktiv i over et århundrede, fra den første officielle kamp i 1878 til i dag. Klubben har været en vigtig faktor i både engelsk og europæisk fodbold og har vundet hele 20 ligatitler, 12 FA Cups, 5 League Cups og 3 Europa Cups. Samtidig har klubben også opnået succes i andre konkurrencer, herunder FIFA Club World Cup og Intercontinental Cup. United er en af de mest populære fodboldklubber i verden med anslået 140 millioner tilhængere på verdensplan.

Klubben blev dannet som Newton Heath LYR Football Club i 1878 af arbejdere på Lancashire and Yorkshire Railway depotet i Newton Heath. Holdet spillede i begyndelsen kampe mod andre lokale hold, inden det blev medlem af Manchester and District Football Association i 1880. I 1885 antog klubben sit nuværende navn, Manchester United Football Club. Året efter deltog klubben for første gang i FA Cuppen og nåede frem til semifinalen, hvor de blev besejret af Blackburn Rovers. United vandt derefter ligatitlen i 1893-94.

I 1902 flyttede United til Old Trafford, som har været deres hjemmebane lige siden. Klubben vandt sin første ligatitel i 1908-09 og sin første FA Cup i 1909-10. I den følgende sæson blev de det første engelske hold til at deltage i og vinde den europæiske pokal (nu kendt som Champions League). United vandt endnu en ligatitel i 1910-11, men deres succes var kortvarig, da de blev degraderet året efter.

Efter Første Verdenskrig vandt United igen ligatitlen i 1919-20 og nåede finalen i FA Cuppen, hvor de blev besejret af Aston Villa. I 1925 skrev de kontrakt med angriberen Duncan Edwards, som blev en af deres mest ikoniske spillere. United vandt deres tredje mesterskabstitel i 1928-29, men Edwards omkom tragisk nok i en flykatastrofe i München sammen med otte andre medlemmer af holdet i februar 1958.

United kom sig ovenpå denne tragedie og vandt ligatitlen i 1957-58 og 1959-60 under ledelse af Matt Busby. I 1968 blev de den første engelske klub til at vinde Europa Cup’en, da de slog Benfica 4-1 på Wembley Stadium. Men tragedien to år senere blev Busby alvorligt kvæstet i et flystyrt i Münchens lufthavn. Selv om han kom sig, blev han aldrig leder af United igen og trak sig tilbage fra fodbold i 1971.

Under ledelse af den nye manager Tommy Docherty vandt United ligatitlen i 1973-74, men rykkede ned i den følgende sæson. De rejste sig igen og vandt FA Cuppen i 1977 og genvandt deres status som ligahold i 1975-76. I 1981-82 nåede de finalen i den europæiske pokal for pokalvindere, men tabte 3-1 til Barcelona. Året efter nåede de igen frem til finalen i samme konkurrence, men denne gang sejrede de over Bayer Leverkusen med 2-1 efter forlænget spilletid.

I 1986 udnævnte United Alex Ferguson som deres nye manager. Det var en beslutning, som skulle vise sig at blive en stor succes, da Ferguson førte klubben til en hidtil uset succesperiode. Under hans ledelse vandt United bl.a. 13 ligatitler, 5 FA Cups, 4 Liga Cups og 2 Champions League-titler. Han stod også for ansættelsen af nogle af Uniteds mest ikoniske spillere, herunder Eric Cantona, David Beckham og Cristiano Ronaldo.

Ferguson trak sig tilbage i 2013 efter 26 år i spidsen og blev efterfulgt af David Moyes, og siden er det gået slag i slag for United.

Vil du selv have en United trøje, kan du nemt finde den på nettet og bestille den, ligesom du også kan finde andet tøj som fx jumpsuit til kvinder, jakker og meget andet.